Svampeguide som nybegynder

Måske så I min lille svampevideo på facebook i lørdags. Jeg blev ikke helt klar over, præcis hvilken svamp, jeg havde fat i i videon, men jeg er 100% sikker på, og det skal man jo være, når det handler om svampe, at jeg efterfølgende fandt spiselige Brunstokket Rørhatte. En art rørhatte, som er meget distinkte og næææsten kun kan forveksles med andre spiselige rørhatte. Der er vist noget med en Satans Rørhat, der ikke er så interessant, men den har rødlige rør og er ret sjælden, så igen, svær at forveksle. Derfor, turde jeg altså godt, at sætte tænderne i de svampe, jeg fandt. Men jeg påpeger det lige endnu engang: MAN SKAL VÆRE 100% SIKKER!

Når det så er sagt, så er der nogle tommelfingerregler, man kan rette sig efter som nybegynder.

  • Pluk KUN brunstokket svampe, altså svampe med brune stokke
  • Pluk KUN rørhatte, altså svampe uden lameller på undersiden.
  • Bum.
  • Nå jo, Svampe skal spises tilberedt, ikke rå fra skovbunden, men man kan godt tage en lille bitte bid, smage og spytte ud. Smager svampen mildt og godt og er ovenstående to punkter opfyldt, så er svampen good to go. Er svampen bedsk. Drop den

Jeg har efterhånden researchet en del, været på flere svampeture og plukket svampe med kyndige kendere. Jeg har downloadet app’en “SvampeGuide” og da jeg kom hjem i lørdags dobbeltresearchede jeg nettet for endnu flere informationer om svampe. Jeg fandt blandt andet dette klip med svampeeksperten Sten Larris, og dette noget længere klip fra naturstyrrelsen . Tjek dem, hvis du får lyst til at tage i skoven efter svampe. I det hele taget bugner youtube med gode brugbare og grundige klip om svampe.

Jeg fandt altså helt sikkert Brunstokket Rørhatte i “min” skov i lørdags.  Stokkene var brune, det var rørhatte, de smagte mildt og de blånede, efter berøring på undersiden. Altså turde jeg efterfølgende godt give mig i kast med svampe i madlavningen. Inden jeg hakkede svampene skar jeg stokken i gennem, blot for at tjekke ormebestanden. Det er en god ide. Man orker bare ikke rigtig orm i sin madlavning, vel? Så hvis der er tydelige spor af orm i svampestokken som i nedenstående billede. Så skær det fra.

Jeg tilberedte dem helt enkelt efterfølgende sådan her og med følgende øvrige ingredienser:

-rensede Brunstokket Rørhatte, (hvis du er nervøs, så snup da bare en bakke svampe/champignon fra køledisken.)

-et fed revet/hakket hvidløg

-smør, som du synes.

-persille

-et skvæt rød balsamico

– salt og peber samt brød.

Hak svampene, hak eller riv hvidløget, steg det hele i smør. Giv det et skvæt balsamico og lad væsken fordampe. Tilfør til sidst en rundhåndet omgang hakket persille og et godt drys salt og peber.

Rist brødet og top det med din svampekreation.

Velbekomme.

Kærligst 

Ps. Jeg lever endnu.

relaterede indlæg

Den nemmeste blommesaft

Så er det nu, det bugner med sensommerfrugt og bær på træerne og derfor nu, det er tid til at få opskriften på verdens nemmeste blommesaft.

Lad blot din tuttifrutti saftkoger stå på loftet, du er færdig med saften inden, du får den fundet blandt alt det andet habengut alligevel.

Find i stedet en gryde frem, et par henkogningsflasker og pluk dig et kilo blommer i det nærmeste blommetræ. Garanteret, det er muligt at finde et, hvis ikke selv du har et i haven.

Det skal du bruge:

1 kg blommer

500 g. sukker

1 1/2 l vand

2 vanillestænger – flæk dem lige.

1 -2 citroner.

Sådan gør du:

Hæld vandet, blommerne og vanillestængerne i en gryde. Giv det et opkog og lad det koge 10 min. Sluk for blusset og lad vandet med blommer og vanille køle helt ned. Det tager et par timer, som det helt sikkert også ville tage mig at finde min tuttifrutti saftkoger frem.

Si så blommerne fra saften. Et dørslag med et viskestykke i fungerer glimrende. Kassér blommerne til kompost, hvis du har sådan en bunke et sted.

Hæld saften i en gryde, sammen med sukkeret. Giv det et opkog, til sukkeret er opløst. Pres én til to citroner i saften alt efter hvor meget syre, du mener, din saft bør have. Husk blot at sødt altid spiller bedst med lidt syre on the side.

Hæld så saften på skoldede flasker.

Og drik den fortyndet med vand og is eller hvorfor ikke – med danskvand.

Dejligt læskende.

Velbekomme

Kærligst

En sørgelig gang kage…

Da jeg traditionen tro griflede mine nytårsforsætter ned for bloggen i begyndelsen af januar, proklamerede jeg, at jeg ville give jer flere behind the scenes-indlæg, som jeg virkelig mener blogland mangler. Der er godt nok mange “roser og prinsesse- indlæg” i blogland og forventningsbarren for den enkelte kvindes personlige- samt professionelle formåen er højt sat i såvel blogland som samfundet i dag – af kvinder.

Jeg er klar over, at jeg til dels er med til selvsamme, hvorfor denne type indlæg må blive så meget desto vigtigere.

Derfor får I hermed et billede af et mere eller mindre katastrofalt bud på Maja Vases smukke Kirsebærkage på lakridsbund, jeg skulle servere for et hold damer i fredags.

Jeg pimpede den så godt jeg kunne med frysetørrede alverdens ting og sager, og smagen var uovertruffen, men jeg vinder i hvertfald ikke bagedysten med denne hér. Det kan vi vist godt blive enige om. Det var jo pinligt. Så pinligt, jeg måtte bede min skønne veninde købe cookies i fakta- blot så jeg havde noget, der ikke så helt deformt ud, jeg i det mindste kunne servere til kaffen. (Tak for det, Jane.)

Hvad kagen ligner, må I selv bestemme, men godt ser det ikke ud.

Kærligst Sab.

Jeg undlod i øvrigt lakrids i bunden, jeg er ikke til al den lakrids og det fungerede rigtig fint- blot hvis I skulle få lyst. I øvrigt er Maja Vases opskrifter fantastiske, hvis I mangler inspiration, det kræver blot lidt øvelse, tænker jeg, hvis også opskrifterne skal komme til at ligne hendes kreationer.

Hvordan får man egentlig de mousser ud af silikoneformene igen- har I et bud på det?

Kærligst Sab

Ps. Hermed linket til kagen, som den skulle have set ud.

 

Relativt sunde flapjacks til madpakken

Jeg ville egentlig have sendt dette indlæg afsted i går, så det kunne være klar til mandagsmadpakken, men jeg blev forhindret af en mellemørebetændelsesramt snart tre-årig og det skal der jo tages tid til.

I stedet får I den i dag. Så håber jeg I kan nå at bikse en omgang sammen sideløbende med aftensmaden i aften så I har flapjacks, eller müslibrud om man vil, klar til øglernes madkasser i morgen.

Det er så hyggeligt og garanteret tiltrængt med lidt sødt i madpakken på en træt tirsdag.

Der findes mange ret sukker- eller fedtholdige müslivarianter på markedet, men den anden dag lykkedes det mig at bikse en variant sammen hele familien har godkendt, hvor hovedingrediensen ikke er honning eller transfedt.

Jeg vil vove at påstå at min variant er relativ sund til børn i voksealderen. Sunde fedtstoffer og masser af fibre. Til voksne… tjaa, den er nok det bedste alternativ, hvis valget står mellem den eller chokoladekiks.

Er du i tvivl, så snup en gulerod.

Sådan gør du:

Tænd ovenen på 175 g

Bland

4 dl havregryn

1 dl kokos

4 håndfulde blandede hakkede nødder

1 rest hakket chokolade 70% – hvis du har på lager- (det har jeg ALDRIG, men så tager man bare hul på en ny plade. Det er nemt)

1 tsk vanillepulver

1 spsk honning med top

30-50 g smeltet smør- du bestemmer, men ingredienserne skal gerne kunne samles lidt og for lidt smør giver müslidrys i stedet for brud.

Evt. en lille håndfuld hakkede tranebær for syrens skyld.

Bland alle ingredienser. Beklæd et ildfast fad med bagepapir og mas massen ud i formen.

Bag massen  i ca 30 min. Lad den køle ned og bryd den op.

Opbevares i en lufttæt beholder.

Ha’ en skøn mandag aften.

Kærligst Sab

Dagen derpå og gylden gløgg

I går løb familiens årlige jule-klippe-klistre-dag af stablen her hos os. 25 mand stærk var samlet i juleværkstedet til julegodter, julestads og julebinderi. Det gik over alt forventning, selv om vi i ugen op til havde været en smule svedt over pladsmangel og diverse.

Det er en tilbagevendende familetradition, og den er efterhånden gammel. Den begyndte med min moster engang tilbage i 80’erne og er altså still going strong, selv om den har haft nogle afhoppere undervejs.

Værterne skifter familierne i mellem år efter år ,og denne gang var det så os, der stod for skud. Arrangørerne bestemmer menuen, og i den forbindelse fik jeg lyst til at prøve kræfter med en gylden julegløgg inspireret fra diverse opslag  på nettet.

Min opskrift endte sådan hér og det endte godt, hvis jeg selv skal sige det.

Jeg behøver ikke længere den traditionelle model i al fald.

gylden-gloegg

Pssst! Begynd dagen før, den har godt af at trække.

Til 10 kopper skal du bruge:

1 flaske hvidvin (drue og årstal er underordnet, men det er måske smart at gemme den dyre fra kælderen til en anden god gang.

1 liter æblemost

1 dl rørsukker

2 kanelstænger

3 hele stjerneanis

1/2 tsk hele nelliker

5-6 kapsler kardemomme

citronskal fra en enkel citron

appelsinskal fra en enkel appelsin

Tilbehør

100 g smuttede, hakkede mandler

Et par håndfulde lyse sultana rosiner (efter temperament)

Flødeskum med et skvæt mørk rom eller – sssshh… et par dråber rom-essens.

Hæld alle ingredienserne i en gryde og kog indholdet op. Lad gløggen simre en times tid over svag varme. Lad den derefter trække køligt natten over.

Si gløggen.

Tilsæt så hakkede mandler og rosiner under opvarmning og en klat rom-flødeskum i koppen før servering.

Gør jer den tjeneste at smutte mandlerne inden I hakker dem. Jeg var doven, hvilket resulterede i knapt så delikate mandelskaller i gløggen og efterfølgende -munden.

Kærligst Sab

Endnu en græskarsuppe

Det er græskartid, ingen tvivl om det. Ude som inde og jeg har svært ved at få nok. Jeg sætter lys i dem, jeg bager dem og jeg laver suppe af dem.

Jeg forsøger at abstrahere fra det glykæmiske indeks og græskars vist nok ret så høje score på selvsamme. Det er en f…… grøntsag, ergo må den være en sund spise, høj score eller ej.

Der er allerede mange varianter på græskarspise i omløb, særligt måske endda supper. I skal dog have mit bud alligevel. Den er nemlig ret enkel og ikke mindst god.

Ingredienser:

1 hokkaidogræskar – hele græskaret, det er ikke nødvendigt at skralde det.

1 stort æble

1 løg

1 mild rød chili

2-3 l vand alt efter hvor tynd suppen ønskes.

2-3 terninger hønseboullion

1 skvæt æbleeddike

salt og peber.

olie til stegning

Græskar, løg, chili og æble hakkes og steges/svitses i olivenolie.

Vand og boullion tilsættes. Græskarternene koges møre og blendes. Suppen smages derefter til med æbleeddike, salt og peber.

Det er ikke nødvendigt at tilføje fløde som en del af ingredienslisten i græskarsuppen, selv om jeg bestemt ikke er flødefanatiker, langt fra, desværre. Suppen er meget cremet i sig selv. Tilføj eventuelt i stedet en klat pisket kold flødeskum ved servering.

Desuden klæder det suppen med et drys ristede græskarkerner, lidt ristede svampe og eventuelt et par bacon-sticks, så enkelt “frembagt” af strimlet butterdej fra færdigpakken og bacon snoet omkring hinanden og bagt i ovnen på 220 grader 10-15 min. Hold øje.

For ekstra blærerøvseffekt- udhul et æble med det lille parisiennejern, køl dem ned i vand med citron og top suppen med et par friske sprøde æblekugler ved servering.

Så er der græskarsuppe- enjoy.

graeskarsuppe-2

Kærligst Sab.

Kage i ferien?

chokoladekage

Så prøv lige denne milde chokoladekage som egentlig er en kakaokage. Glem alt om tung, klæg konfektbrownie, selv om der bestemt intet, som i intet overhovedet, er galt med den type kage! Hver kage til sin tid dog og her holdes ferie med børn, der ikke helt har fanget brownie-pointen endnu.

Denne kage indeholder ingen chokolade, kun kakao. Til gengæld indeholder den fløde, som tilfører kagen en dejlig porøsitet. Kagen er mild og god. En rigtig børnekage som alle unger, jeg serverer den for, elsker og som min mor serverede for mig ret så ofte som barn. Jeg elskede den kage, det gør jeg stadigvæk, jeg glemmer den bare i perioder, fordi jeg netop også er til den tunge klæge konfekt-chokoladekage. Men altså lad os tage et smut tilbage til slut 70’erne start 80’erne og finde kageingredienserne frem, det er virkelig en dejlig kage. Prøv selv og spis den gerne med et koldt glas mælk til.

Kage til én springform.

Ovnen tændes på 175 grader.

160 g blødt smør

310 g sukker

3 æg

250 g mel

1 1/2 tsk vanillesukker

3 tsk bagepulver

4 spsk kakao

1 dl fløde

3/4 dl kogende vand

Fremgangsmåde:

Sukker og smør piskes hvidt. Æggenes piskes i en efter en.

Mel,bagepulver,vanillesukker og kakao sigtes og vendes i smørblandingen. Fløde blandes i og til sidst  det kogende vand.

Kagen bages ca en time og hæver godt op.

Hold øje med den og prik med en gaffel. Intet på gaflen og kagen er færdig.

Rester i skål og på piskeris deles ligeligt mellem antal børn i huset.

Jeg var virkelig 70’er start 80’er inspireret, da jeg bagte kagen på billedet, Den har nemlig fået at lag chokoladecreme samt et drys kokos. En rigtig god ide til festlige lejligheder.

Opskrift på creme:

150 g smør

80 g flormelis

2,5 spsk kakao

og et skvæt kogende vand til konsistensen er smørbar.

Smøres på kagen eller som et lag mellem to kagebunde, hvis du skærer kagen igennem. Jeg har gjort begge dele på billedet.

Klar parat bag.

Kærligst Sab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spiir DIY Award 2016