Dagen derpå og gylden gløgg

I går løb familiens årlige jule-klippe-klistre-dag af stablen her hos os. 25 mand stærk var samlet i juleværkstedet til julegodter, julestads og julebinderi. Det gik over alt forventning, selv om vi i ugen op til havde været en smule svedt over pladsmangel og diverse.

Det er en tilbagevendende familetradition, og den er efterhånden gammel. Den begyndte med min moster engang tilbage i 80’erne og er altså still going strong, selv om den har haft nogle afhoppere undervejs.

Værterne skifter familierne i mellem år efter år ,og denne gang var det så os, der stod for skud. Arrangørerne bestemmer menuen, og i den forbindelse fik jeg lyst til at prøve kræfter med en gylden julegløgg inspireret fra diverse opslag  på nettet.

Min opskrift endte sådan hér og det endte godt, hvis jeg selv skal sige det.

Jeg behøver ikke længere den traditionelle model i al fald.

gylden-gloegg

Pssst! Begynd dagen før, den har godt af at trække.

Til 10 kopper skal du bruge:

1 flaske hvidvin (drue og årstal er underordnet, men det er måske smart at gemme den dyre fra kælderen til en anden god gang.

1 liter æblemost

1 dl rørsukker

2 kanelstænger

3 hele stjerneanis

1/2 tsk hele nelliker

5-6 kapsler kardemomme

citronskal fra en enkel citron

appelsinskal fra en enkel appelsin

Tilbehør

100 g smuttede, hakkede mandler

Et par håndfulde lyse sultana rosiner (efter temperament)

Flødeskum med et skvæt mørk rom eller – sssshh… et par dråber rom-essens.

Hæld alle ingredienserne i en gryde og kog indholdet op. Lad gløggen simre en times tid over svag varme. Lad den derefter trække køligt natten over.

Si gløggen.

Tilsæt så hakkede mandler og rosiner under opvarmning og en klat rom-flødeskum i koppen før servering.

Gør jer den tjeneste at smutte mandlerne inden I hakker dem. Jeg var doven, hvilket resulterede i knapt så delikate mandelskaller i gløggen og efterfølgende -munden.

Kærligst Sab

relaterede indlæg

kommenter endelig.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *