Anbefaling af Marie Kondo bestseller

Marie Kondo og januar

Januar er kold. Januar er våd. Januar er grå.

Januar er i virkeligheden en sej måned at komme igennem og en endnu mere sej måned at holde alle de der nytårsforsætter i.

Jeg er blevet lidt sløset med nytårforsætter. Årene har lært mig, at de fleste løber ud i kloaken sammen med ubehagelige mængder januarregn.

Jeg har derfor ingen nytårsforsætter i år, udover de helårsforsætter, jeg altid bakser med. Helt ærligt, drop det stress.

Mine helårsforsætter opstår på alle tider af året, faktisk opstod et af mine seneste omkring april sidste år. Her fik jeg nemlig øjnene op for Marie Kondos bestseller: The Life-Changing Magic of Tidying. Spørg mig ikke hvordan, men tro mig, når jeg skriver, at det var en sand åbenbaring.

Marie Kondos bestseller

Marie Kondos bestseller er en art selvhjælpsbog til mennesker, som jeg, der ikke mestrer at komme rodet til livs. ´Til livs” her i huset vil ligesom ikke indfinde sig, uanset hvor ihærdigt jeg forsøger mig. Månedligt har vi en trailer fyldt og på vej til storskrald. En gang om ugen hyperventilerer jeg over proppede børneværelser uden plads til inspiration og leg. En gang om dagen korser jeg mig over mine overfyldte køkkenskabe uden skyggen af orden og logik

Marie Kondos: ‘The Life-Changing Magic of Tidying up’ på dansk, ‘Magisk oprydning’, kommer til at lave om på det. Ingen tvivl.

Der er mange bøger om hjælp til oprydning på markedet. Jeg har læst en del, men hvis du læser Marie Kondos, kan du fint komme dem, du har i reolen i en kasse på traileren.

Tre elementer er banebrydende anderledes fra de gængse på markedet.

Jeg vil komme ind på det første i dette indlæg. Marie Kondo skriver i sine indledende afsnit, at hun altid har ryddet op. Hun har altid søgt efter den helt rigtige kategorisering af sine ting, men det lykkedes aldrig helt at finde en komplet løsning. En dag slog det hende ved en tilfældighed at indholdet i den skuffe i kommoden, hun just havde sorteret al indhold i, til forveksling lignede den skuffes indhold hun nogle dage inden havde sorteret i køkkenet. Dermed opstod hendes åbenbaring.

Sortér i kategorier – IKKE efter rum, skabe og skuffer

Den havde jeg alligevel ikke selv regnet ud, og det tror jeg faktisk, at de færreste har. I al sin enkelhed betyder det, at Marie Kondo, plæderer for, at man skal påbegynde al oprydning kategorisk. Én ting eller ét emne adgangen. Hun anbefaler, at man begynder med sokkerne eller en kategori, man ikke er følelsesmæssigt involveret i.

Saml så først alle sokker på hele matriklen. Dem på tørresnoren, den ene under sengen og skisokkerne i kassen med vintertøj. Bred dem ud på gulvet, så det er muligt at danne sig et overblik og bestem dig så for, par for par, hvilke sokker du har brug for. Hvis sokkerne har affektionsværdi, ja hvem ved, så skal de ikke ud – ej heller, selv om du ikke har brugt sokkerne siden skiferien i 2010. Hvis de har betydning og kan blive aktuelle, så behold dem. Når du er færdig, lægger du alle sokker tilbage et samlet sted.

Lad dig ikke stoppe af frustrerende tanker som, hvor du skal opbevare dine sokker. Det har ifølge Kondo ingen betydning endnu. Læg dem blot tilbage et sted, men opbevar dem alle samme sted.

En åbenbaring

Jeg begyndte faktisk ikke min Kondo-mission med mine sokker. Det kunne jeg ikke overskue. Jeg begyndte med mine krukker. Det tog mig 3 halve dage at finde samtlige krukker frem. Ude som inde, fyldte som tomme og gamle som nye. Jeg placerede dem ALLE på terrassen og gik dem så efter i sømmene én for én. Krukkeantallet reduceredes efterfølgende til det halve, de fik et sted at bo i fællesskab, vel at mærke og i dag, ved jeg, hvor jeg kan finde en krukke, hvis jeg mangler.

Win, Win, Win.

Jeg er langt fra færdig med min mission endnu. Der er lang vej, når man rydder op i kategorier, hvilket Kondo også påpeger. Hun skriver dog, at man skal forsøge at rydde op i et flow, så man ikke mister den euforiske følelse orden på tingene nu engang giver de fleste af os.

Prøv det, det kan anbefales og hvorfor ikke begynde missionen i januar som et nyt helårsforsæt?

Læs med når jeg fortsætter indlægget i næste uge, for det bliver mere genialt.

KH Sab.

Ps. Læs mere om Kondo og mit klædeskab hér.

relaterede indlæg

kommenter endelig.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *