Bregner – bliver 2020’ernes havetrend

Hvis du er på vej i plantecenteret efter planter, så sørg for at sætte bregner i vognen. De bliver helt sikkert et hit de kommende år.

Trust me.

Bregner ved Parlamentsbygningen i Wellington NZ

En klimavenlig have

Måske er det vovet at driste sig til at spå om 2020’ernes havetrend, og måske er det en miljøskade efter alt for mange gåture i den New Zealandske bush. Men jeg står fast. Bregner i haven kommer vi til at se mange flere af i 2020’erne. Særligt fordi at vi i disse år forsøger at genskabe naturen som den var og er. Den bedste måde du kan være venlig på, er ved at være klimavenlig og bregner kan blive store og flotte og dermed alletiders til at opfange en masse CO2. Greta og klimaet vil elske dig for det.

Grønt er det nye sort

Klimakærlighed er lig med bæredygtighed, og derfor ser vi en tendens med haver i farven grønt. Masser af beplantning i grønt er et stilsikkert havevalg, og du undgår at spendere alt for mange penge på diverse blomstertendenser. Nu tænker du sikkert, at en grøn have er en kedelige have, men det er den virkelig langt fra. Annelises have lige hér er et godt eksempel på det.

Der findes grønne planter i et utal af nuancer, former og strukturer, som du virkelig kan variere i en uendelighed. Du kan klippe og forme og lade frodige bregner spille op mod alt det friserede i din have.

I haven er grønt nemlig altid det nye sort.

Lidt om bregner

Det er slet ikke så svært med de storbladede planter, som du måske tror. Det er stærke planter, som ikke kræver meget mere opmærksomhed end lidt kompost i ny og næ. Desuden kommer de som stauder igen, år efter år, og det er jo dejligt befriende.

Du skal dog være opmærksom på placeringen, for der findes to varianter: tørketålende og fugtelskende. Desuden er det bedst at plante nye bregner i foråret, så de har tid til at danne sig et ordentlig rodnet inden vinteren. Det er altså nu du skal i gang, hvis du vil have små bregner i haven til sommer. Men tag lige at læs meget mere om bregner lige hér inden du går i gang.

Sådan får du plads til bregner i din have

  • Start i det små med bregner i et par krukker.
Photocredit: Balcony Garden Web
  • Gå lidt mere sikkert til værks og plant et større bed til med bregner. Gerne et kvadratisk. En sirlig kant vil gå godt til de frodige vilde blade.
Photo credit: garden-arts.com
  • Tænk grønt i grønt og plant et bed til i grønt. Kun grønt. Lad bregner stå side om side med klippede buksbom, høje græsser, storbladede hostaer og grønt bunddække. Det bliver så smukt.
Bregner i haven.
Photocredit: Gardenia. Creating Gardens
  • Gå amok og skab en mindre bush i et rum i din have. Plant højt og stort og anlæg en sti midt i det hele, så du rigtig får fornemmelsen af at ‘trampe’ din egen lille bushwalk.
Bushwalk
Photo Credit: lanzscapes.co.nz

Mulighederne er mange med bregner, og de er også fine blot som ekstra fyld i dit staudebed.

Tror du på min trend?

Kh Sab

relaterede indlæg

kommenter endelig.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *