De tre bedste havebøger du har brug for

Hvis du er som mange haveejere, er havebøger et must i bogreolen. Men helt ærligt, du behøver ikke dem alle.

Jeg har været i den tro og hold nu op, hvor har jeg givet mange havebøger væk eller solgt dem til underpris.

Undgå det og invester i stedet i de tre eneste havebøger, du har brug for, Ever… eller.. det er måske alligevel et sats at tage.

De tre havebøger jeg foreslår dig i dag, får dig i al fald et godt stykke videre med dit haveunivers.

Når prydhave og havedesign går op i en højere enhed i Hamilton Gardens

Tre havebøger til 3 elementer

Jeg har udvalgt tre havebøger til dig, jeg synes rummer info om det, du som ny eller nyere haveejer først og fremmest har brug for. Det drejer sig om tre elementer: nyttehaven, prydhaven og ikke mindst dit havedesign.

  • Nyttehaven, er den del af haven, du kan bruge til noget. Det er din køkkenhave, dine frugttræer og dine buske med bær, for drømmer vi ikke alle om at lave æblekagen af æbler fra vores egen have?
  • Din prydhave er anderledes, men bestemt også nyttig. For her taler vi om balsam for sjælen. I prydhaven har du smukke blomster og staudebede smukt sammensat i temaer eller farvekombinationer.
  • Til sidst men måske i længden vigtigts af alt, er selvfølgelig dit havedesign, for pryd og nytte i en stor pærevælling er sjældent hensigtsmæssig eller særlig overskuelig. Du orker det ikke. Det er derfor virkelig en god idé at gøre sig klart, hvilket havedesign man egentlig drømmer om.

Sådan skaber du Rum i din have af Dorthe Kvist

Lad mig begynde med en disclamer. Du bliver ikke havearkitekt af at læse Dorthe Kvists bog. Men du får fantastisk inspiration til, hvordan du kan skabe rum i din have. Du får lov at komme med visuelt på Dorthe Kvists haveopgaver rundt omkring i landet, og så er bogen spækket med gode hands-on fif. Jeg har haft stor glæde af bogen, og jeg kigger den jævnligt igennem, når jeg kommer på nye idéer.

Bogen er et fint supplement til, når du skal danne dig et overblik over dit havedesign. Helt ærligt er jeg af den mening, at du bør få lavet dig en haveplan af en havedesigner eller arkitekt. Men hvis du er nybegynder, som jeg var, er du ikke nået til det stadie endnu. Du tror stadig på dig selv. Good on ya, mate, som de siger her i New Zealand, men overvej at finde hjælp i Sådan skaber du Rum i din Have og lidt ekstra idéer i dette indlæg.

Du kan købe bogen på Dorthes egen shop lige her og så kan du jo benytte lejligheden til at kigge hendes site igennem. Det er meget inspirerende. Jeg er total fan af Dorthe Kvists haveunivers.

Stauder af Birgit Reimer og Maria Juhl Jakobsen

Helt korrekt hedder bogen Stauder – 32 opskrifter på de smukkeste bede, men det blev for lang en overskrift. Du er med trods forkortelsen. Stauder – 32 opskrifter på de smukkeste bede er en genial og lavpraktisk håndbog til, hvordan du kan sammensætte dine staudebede i prydhaven. Bogen har som titlen nævner 32 opskrifter på forskellige bede, og her er der taget højde for alt det, du ikke selv ville have gjort. Farvernes variation og antal stauder per kvadratmeter. Type af jord, skygge og sol og ikke mindst en så lang blomstringstid som mulig.

Skøn håndbog om stauder

Der er opskrifter på Barbie bedet, på måneskinsbedet og minsandten også Western bedet. You name it og det er virkelig lige til at gå til. Stauder – 32 opskrifter på de smukkeste bede er en glimrende havehåndbog. Godt gået de damer. Bogen kan du finde lige hér.

Selvforsyning af John Seymour

Den eneste havebog du nogensinde behøver for at få styr på grøntsagerne i nyttehaven er John Seymours Den nye komplette håndbog i selvforsyning. Bogen er en revideret udgave af 70’er originalen, og den har svarene på alle de spørgsmål, du stiller dig selv, når du skal anlægge grøntsagsbede. Bogen er perfekt til nybegynderen. Men Seymours bog er bestemt også for nørder, hvis du er typen, der drømmer om at male dit eget mel og leve på selvforsyningens smalle sti. Jo, jo, google is your friend, men nogle gange har du bare brug for det samme klare svar. Det finder du altid rigt illustreret hos Seymour.

Havebibelen til nyttehaven

Jeg er, som Bonderøven, virkelig glad for John Seymours Den nye komplette håndbog i selvforsyning. Du kan finde et eksemplar hér.

Praksis er bedre end teori

Det er hyggeligt med armchair gardening, bestemt, men de tre havebøger jeg anbefaler dig i dette indlæg, lægger alle op til en masse praktisk havearbejde. Lige til at gå til, og det vil jeg virkelig anbefale dig at gå i gang med. For teori er godt, men praksis er altså bedre og meget mere lærerigt – især i haven.

Kender du til andre gode havebøger, jeg bare må eje?

Kh Sab.

relaterede indlæg

kommenter endelig.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *