Guide: sådan vælger du den perfekte farve

Det måtte jo komme, at jeg malede en væg og det kom sig af, at jeg fik muligheden for at få fingre i et vægtæppe min mormor i sin tid broderede.

Jeg kunne skrive mange indlæg om min mormor, for der er meget at sige om hende og hendes sans for kultur, kunst og håndarbejde, men hun fortæller ingenting. Hun svarer desværre ikke længere, når man ringer til hende og det er synd og skam, for jeg ser i dag, hvor hun ikke længere er her, at verden mistede en lille smule farve, da hun sov ind.

Derfor er det også overordentligt værdifuldt, at få fingre i netop hendes ting, for de ting, fra mennesker vi holder af, kræver ærespladser i hjemmet samt den perfekte farve som baggrund . Intet mindre.

vægtæppe

Så tilbage til væggen med den ny farve.

Ting kræver farve

Oprindeligt var væggen café latte lysbrun eller, som min veninde så skønt døbte den, “prutfarvet” og det gik ikke til vægtæppet. Eller rettere det gjorde det, men jeg trængte til nye horisonter, og jeg må nok indrømme, at jeg aldrig rigtig var tilfreds med den væg. Det blev for rodet og dermed uroligt.  Se selv

og læs indlægget hér.

Farven måtte altså ændres og valget faldt på Nordic Breeze fra Jotun Ladys nyeste farvekort. Farven er lysblå med en grønlig undertone. Den kaster godt med lys af sig og vigtigst, den passer til de ting væggen også skal være base for.

nordic breeze Jotun Lady

 

Det er blevet en noget mere enkel og sparsom endevæg, der nu pryder stuen. Det fungerer fint, for de ting som nu hænger eller befinder sig i nærheden af væggen kommer til sin ret og de komplimenteres af væggens farve. Jeg er virkelig glad for resultatet, og jeg er stadig fan af de mættede matte farver kombineret med døre og lister i samme nuance. Det skaber simpelthen ro, og det er ro, man har har brug for i sin stue.

Så hvis du overvejer at male en væg, så gør det da for Guds skyld, livet er virkelig for kort til hvide vægge og hey – det er maling, ikke en rodbehandling.

Men overvej hvad der skal på væggen. Egon har altid en plan og tilpas så farven den plan eller de ting for et roligt look. De vilde vægge er spændende, men i længden kan man få fornemmelsen af at blive forpustet, når man kigger på dem. De vægge jeg har holdt i farver som matcher elementerne på væggen har bestemt haft længst levetid.

Kun fantasien sætter grænser

Kun fantasien sætter grænser for dit farvevalg, men min erfaring fortæller mig, og nu dig, at brunlige nuancer, som muligvis er smukke og hyggelige i vinterperioden, ofte kan være drænende i sommerperioden. Med andre ord, de brunlige nuancer har sjældent været på væggene ret længe her i huset. Omvendt har grønne og blålige nuancer fået lov til at give den gas forholdsvist længe.

Apropos forholdsvist længe er det altid en god idé at samle de ting, man har planer om at hænge på den pågældende væg inden man vælger farve. Læg dem på gulvet samlet og spørg dig selv om tingene passer sammen eller om de stikker af fra hinanden og i så fald, om du kan leve med det. Når det er gjort er det tid til at finde den perfekte farve.

Begynd med en farveprøve

Farveprøver  er undervurderede. Jeg har ofret alt for få penge på farveprøver i min indretningskarriere og det er blevet til grimme og ret dyre fejlkøb på den malerkonto. Så mit råd er: Besind dig, jeg ved godt, det helst skulle have været i går, men det er virkelig en god idé at påbegynde projektet med en farveprøve i et større felt. På den måde kan du også hurtigere danne dig et overblik over om farve og ting passer sammen.

Gør de det? Jamen, så kom da i gang.

Rigtig god fornøjelse.

Kh Sab

relaterede indlæg

kommenter endelig.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *