Guide til en lynhurtig køkkenhave

Det kan faktisk godt lade sig gøre at lave en køkkenhave i kristi himmelfartsferien.

Jeg gjorde det på en weekend. Bevares, jeg havde allerede anskaffet mig en del af de ting, jeg skulle bruge i min køkkenhave,  men jeg tør vove at påstå, at en weekend kan være rigeligt tid til et køkkenhaveprojekt.

køkkenhave

Her er min opskrift.

Allerførst anskaf dig en trailer. Det er en. Rigtig. God. idé. Dernæst afsted til Jem og fix.

  1. Pallerammer.

Du kan lige så godt lære det først som sidst. Jem og fix er din ven, (og det skriver jeg uden at være sponsoreret. )

Køb pallerammer alt efter hvor mange bede, du ønsker. De findes i natur eller i indfarvet sort. Jeg har malet mine grønne, fordi jeg drømmer om en lækker engelsk cottage garden. Englænderne forstår at bruge lys grøn maling til stakit, drivhuse og diverse havemøbler, i stedet for den, i min optik,  skarpe hvide eller sorte maling, man ofte ser på havemøblerne. Jeg kan dog ikke helt vurdere, om jeg synes, det fungerer optimalt i mit bed. Det arbejder jeg videre på. Tilbage til Jem og fix og pallerammerne. Op på vognen med dem.

2. Jord.

Der skal jord til. Mere end du tror. Hvis ikke du har en jordvold i haven, så kast masser af plantesække på vognen. (pris 6,75 pr. stk). Sats på 6 sække pr. bed. Seriøst, ja. Hvis du synes, det er jord i hovedet, at købe Vor Herres jord, så tjek den lokale genbrugsplads ud. Nogle genbrugspladser tilbyder gratis kompost.

3.Ukrudtsdug.

Du er ikke færdig i Jem og Fix, du skal nemlig også have ukrudtsdug med i vognen. Måske skal du faktisk have tømt vognen nu. Ja, gør det, og gå så ind igen efter ukrudtsdug. Snup et par ruller, så er du sikker på, at der er nok og at du ikke må afsted igen, som jeg måtte.

4. Flis.

Endnu en ven. På vognen med nogle sække af dem. Antal afhænger af antal kvadratmeter, som skal dækkes. Jeg er vild med barkflis, faktisk synes jeg det er flot i haverne rundt omkring, så den går jeg efter.

5: Frø og planter alt efter ønske.

Jem og Fix kan stadig klare en del. Du er lidt sent ude, så forspirede grøntsager er ikke en dårlig idé, men så skal du også forbi planteskolen.

Og husk gødning. Det er benzin til dine grøntsager. Vend lidt gødning i jorden. Gød dernæst når planterne har fået fat for ikke at svide dem. Efterfølgende er det fint at gøde hver 6 uge frem til august.

køkkenhave

Fremgangsmåde

Placer dine pallerammer, i det område af haven du har tænkt skal være din kommende køkkenhave, som i øvrigt selvfølgelig er et område i haven, hvor solen er meget venlig hele dagen.

Læg ukrudtsdugen rundt om og imellem pallerammerne.

Skovl flis over hele ukrudtsdugen, vær ikke nærig med den og fyld så pallerammerne med jord. Jeg fjernede selvfølgelig alt ukrudt inden jeg smed jorden i bedet.

Gu’ gjorde jeg da ej, og det hæfter jeg sikkert for senere på sæsonen. Ukrudt er jo forholdsvist insisterende, men det tager vi til den tid.  Lige nu nyder jeg blot, at jeg har fået mig en køkkenhave fuldt beredt til at forsyne mig med egen avl hen over sommeren.

 

køkkenhave

Rigtig god fornøjelse.

Kh Sab

relaterede indlæg

kommenter endelig.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *