Havereportage: Japansk goes Nordic vol. 2

Da jeg forlod John og hans smukke japansk goes nordic have i Nørre Nebel i sommer, var det med masser af inspiration og ny viden om japanske haver.

John fortalte, at han og Lone havde rejst meget i haveinteressens tegn. De havde blandt andet besøgt japanske kolonier, Nord Amerika og ikke mindst områder i USA som Florida, San Fransisco og New York. Interessen for japansk havekunst er et globalt fænomen og der findes dermed japanske haver overalt i verden. John fortalte at parrets næste destination var Japan. Havekunstens moderland.

 

 

I øvrigt, som han sagde, er de japanske haver jo langt fra så store som deres have på 2300 m2. I Japan er haverne små, og kommende haveejere bestiller ofte en færdig have fra planteskolen. Haven etableres ikke af havejerne selv, som John og Lone med sved og tårer har etableret deres, de kommer som færdige pakkeløsninger, der fremover blot skal vedligeholdes af haveejerne.

Den pakkeløsning ligger langt fra John og Lones, der selv har gravet ud til havens nedsænkede terrasse, der godt nok gav ondt i ryggen, men også grundlagde en meget smuk kuperet græsplæne.

nedsænket terrasse

I det hele taget er det fantastisk helbredsmæssigt med sådan en have, siger John. I perioder er det stille og roligt og haven nydes og betragtes. I andre perioder går de i haven efter morgenmaden for først at forlade den igen til aftensmadstid omkring kl. 21.

“Man sover godt om natten med sådan en have”, siger John, og det tror jeg på.

kuperet græsplæne

(Da jeg besøgte John og Lones have, var græsplanen desværre hjemsøgt af gåsebillen som efterlader sig tørre pletter i græsplænen)

Hvor begynder man?

Hvor begynder man så, hvis man ønsker sig en have som Lone og Johns?

-Begynd i det små, siger John. Bestem dig for et rum og indhegn det. Koncentrer dig så om det rum som det første og udvid hen ad vejen. På den måde etableres haven i mindre overskuelige bidder.

-meld dig ind i en haveforening. Der er masser af inspiration at finde, og der er mulighed for at etablere et hurtigt og godt netværk, som vil være behjælpelig med diverse former for hjælp som råd og dåd og til overs-planter eller muligheden for planter i bytte.

– søg masser af inspiration i bøger og blade og gå så i gang. Acceptér at det rum du udvælger dig ikke bliver perfekt i første forsøg. Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag, og det gør en have heller ikke. Der vil opstå fejlbeplantninger og nogle planter vil sikkert arte sig anderledes end forventet. Acceptér det og tænk projektet om. Hvad kan man gøre/bruge i stedet? Prøv dig frem.

-invester i enkelte større træer eller buske for at skabe et hurtigere miljø. Større træer skærer hurtigt et godt antal vækstår af processen.  Hold øje med DBA og lignende sider. Man kan sagtens være heldig at finde buske og træer til salg, som ikke længere kan bruges i andres haver. John fortalte mig, at de i etableringsfasen holdt øje med diverse planteskoletilbud og faktisk havde været heldige at finde gode tilbud ved planteskoler, som desværre solgte ud. Den enes død, den andens brød. Life in a nutshell.

-gå i gang. Det er din have. Det er dine regler og det er dig, der sætter din havedagsorden. Kun havefantasierne og skellet sætter grænsen.

Rigtig god fornøjelse og stor respekt til John og Lone for projektet med deres meget smukke Japansk goes Nordic have.

 

Kh Sab

Ps. Missede du det første indlæg om Japansk goes Nordic haven, finder du den her.

relaterede indlæg

kommenter endelig.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *