Klassisk stel til bordet

Hvilket stel skal man egentlig vælge og skal det være et klassisk stel? Som udgangspunkt vil mit svar klart være et ja, men det betyder ikke, at du ikke kan lege med din borddækning. Et klassisk stel kan nemlig kombineres i det uendelige, hvis du tør.

7 bud på et klassisk stel

Uhh det var svært at bestemme sig denne gang, for der er jo virkelig mange smukke stel på markedet, men jeg har med vilje holdt mig fra de lækre organiske stentøjsstel i dette indlæg.

Hvorfor? Fordi, min erfaring siger mig, at de typer stel ikke holder distancen i længden. Sorry to say, men lad mig lige uddybe til sidst i dette indlæg.

I stedet blev det til disse 7 stel, hovedsageligt fra gamle danske porcelænsfabrikker, og helt uden spons.

Here goes

7 bud på et klassisk stel
  1. Hvid riflet fra Royal Copenhagen er et smukt tidløst stel, der passer til alle. Særligt hvis man kan lide sin borddækning skarp og ren. Pris: 229 kr. for en tallerken på 27 cm.
  2. Hvid Halvblonde fra Royal Copenhagen. Et smukt stel til den romantiske- og traditionsbundne type. Selvom stellet har blonder, passer det stadig til en enkel borddækning. Pris 269 kr. for 27 cm.
  3. Hav fra Royal Copenhagen har jeg ikke set før, og den er ret lækker, synes jeg, nå ja og dyr, men som det gælder med tallerken nr. 7 er denne en tallerken som fint kombineres med eksempelvis halvblonden i hvid, så er det ikke nødvendigt med så mange. Pris pr. tallerken 27 cm. 699 kr.
 Tallerken 27 cm
Hav fortjener lidt ekstra opmærksomhed.

4. Lyngby tallerken fra ja, Lyngby er ny og snart i handlen. Denne er tydeligt inspireret af rillerne på vasen. Tallerkenen har en fin sortmat glasur, der minder om de mange stentøjsglasurer, vi ser disse år. Pris for 4 tallerkener på 27cm: 799.99 kr. Prisen er collagens bedste.

5. Sort Riflet fra Royal Copenhagen. Den minder meget om Lyngbymodellen, eller egentlig er det jo omvendt, hvis ret skal være ret. Den er smuk og enkel og vil helt sikkert kunne kompensere for stenttøjsdrømmene, desuden vil den være rigtig fin til de mørke duge hvor borddækningen bliver mere dramatisk. Pris for en tallerken på 27cm: 299 kr.

6. Hammershøi fra Kähler gør sig også fint som et klassisk stel. Enkel med Kählers signaturriller. Pris for en tallerken på 27cm: 219 Kr

7. Oyster multifarvet elements fra Royal Copenhagen er en fortolkning af elements stellet udviklet af designeren Louise Campbell. Tallerknerne fås med blomster i flere farver. Det er en dyr tallerken, derfor foreslår jeg dig, at du kombinerer de multifarvede dele med enkle hvide Elements tallerkner, men så har du altså også en smuk og frisk løsning, helt perfekt til påskebordet. Pris: 669 kr. for en tallerken på 28cm.

Bonusinfo: Alle stel ovenfor har 2 års brudgaranti.

Kombiner med mere klassisk stel

Jeg har med vilje ikke sat de blå og musselmalede stel fra Royal Copenhagen på listen. Jeg skal være den første til at dvæle ved deres skønhed og det er skøn dansk kulturarv, så det basker, men jeg vil anbefale dig at tage det roligt med at anskaffe for meget af det. Kombiner det i stedet med de andre, så det ikke bliver for overvældende. Blåt er blåt og i længden vil det komme til at irritere dig, for det er ikke altid dugen og servietterne råber efter små eller store blå blomster. Ofte, men langt fra altid. Er det allerede arvegods i gemmerne, så giv den gas. Blær dig, alt det du kan. Der er ikke noget som en frisk hvid dug med musselmalet porcelæn.

 Tallerkener, 5 stk. 11 cm
Som noget nyt tilbyder Royal Copenhagen en pakkeløsning med 5 tallerkner til 899 kr.

Brug nu dit stel

Faktisk, før Marie Kondo, kom ind i billedet, bestemte jeg mig for, at jeg ikke havde brug for 3 forskellige stel. Det har de færreste. Derfor skaffede jeg mig af med to. Nu har jeg et, og det er en kombination af Elements og Elements Oyster. Jeg bruger mit stel hver dag og glæder mig ligeså, for hvorfor smide så mange penge efter et stel, hvis det kun skal frem til højtiderne? Det er ikke særlig bæredygtigt. Derfor; drop mormortendensen og brug dit stel. Det er i hverdagene, vi virkelig har brug for noget smukt at kigge på.

Hvad så med stentøjsstellet?

For de er jo smukke alle de lækre rustikke glasurer, der samler sig så smukt i midten af tallerkenen. I hear you, og jeg er virkelig også fristet, men der har jeg også været (#jo,jegerfaktiskkun39). Det var grønt og jeg blev træt af det. Det gør du også. Der er en grund til, at du finder gamle stentøjsstel på loppemarkederne overalt. Hvis du alligevel tænker, at jeg ikke har fattet en bjælde, så giv den da gas, men begræns dig evt. til 6-8 tallerkener og husk så at bruge dem til hverdag også.

God fornøjelse med samlingen.

KH. Sab.

relaterede indlæg

kommenter endelig.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *