Sådan får du gode rengøringsrutiner

Rengøringsrutiner. Uhh, det er et svært emne at begive sig ud i, men jeg ved, at mange inklusive mig selv, stadig kæmper en brav kamp for at få dem, så derfor prøver jeg alligevel.

Rengøringskit med omvendt djævletegn

Foråret er nær, og du trænger til at få huset gjort forårsrent inden du sætter forårsbuketter og nye vaser på bordene.

Du ved bare ikke, hvor du skal starte eller slutte for den sags skyld, men måske griber du i virkeligheden forårsrengøringen forkert an. Måske er det nu, du skal træde et skridt tilbage og en gang for alle nytænke forårsrengøringen, som du husker fra din barndom eller fra en eller anden Astrid Lindgren fortælling, for hvornår skal det lige gøres.

Den er svær?

Derfor får du i dag mit bud på hvordan gode rengøringsrutiner kan gribes an, for jeg vil vove at påstå, at jeg i en alder af 39 nu tror, jeg har fundet vejen til dem.

Hvis først du får dem på plads, vil et beskidt hus i foråret ikke længere være et problem for dig og du vil få tid til andre forårssysler og penge. Du behøver nemlig ikke at smide dem efter en rengøringsdame længere.

Så hvad skal du gøre? Du skal læse med her.

A slob comes clean

I juni 2018 stødte jeg første gang på Dana White aka bloggeren bag ‘A slob comes Clean’. Jeg opdagede hendes podcast gennem en anbefaling, og da jeg havde hørt de første to episoder, var jeg hooked. Jeg havde fundet min slobfælle – hun er mig og åbenbart ret mange andre, for hun er efterhånden blevet en stor blogger.

Det hun gør, er, at hun blogger om sin deslobification-rejse, hendes såkaldte rengøringsrutiner eller mangel på samme, skåret ud i pap og i øjenhøjde. Hun begyndte sin blog for at komme sit slobgen til livs tilbage i 2009. Bloggen fungerede som en dagbog eller en såkaldt forpligtelse. Den rejse kan man finde lige her.

Jeg var ret begejstret for hende, da jeg lyttede til hende første gang og tunede hurtigt ind på bloggen, men jeg vil anbefale, at du lytter til hendes podcast ‘A slob comes clean’ fra episode 1 og frem i stedet. På den måde lærer du hurtigere hende og hendes tip til rengøringsrutiner at kende.

Hvis du alligevel tænker, at det ikke er noget for dig, får du 3 af hendes gode ideer af mig i dette indlæg, men jeg vil nu alligevel slå et slag for hendes hyggelige amerikanercharme på podcasten. Lyt til den.

Tre gode rengøringsrutiner

1. Always do your dishes

Sørg altid for at få klaret opvasken. Altid, morgen, middag, eftermiddag og aften. I opvaskemaskinen med servicen med det samme, du er færdig med den. Vask gryderne med det samme efter aftensmaden og tænd altid opvaskemaskinen, inden du går i seng.

Beskidt service har det med at hobe sig op, og gryder i blød med vand til randen er bare ikke særligt interessante at gå i kast med dagen efter. Frem med skuresvampen, hvis gryden er brændt på, og lad den eventuelt stå i blød, mens du tager andre dele af opvasken, men få den skrubbet inden du forlader køkkenet.

Så hermed Dana Whites regel nr 1: Always do your dishes. Always.

A five minute pick up every day

Sæt stopuret til at ringe efter 5 minutter på et tidspunkt hver dag og saml så op fra gulvet/gulvene. Kun gulvene og kun 5 minutter. Begynd ikke på alverdens andre rengøringssysler. Når klokken ringer, stopper du. Ikke noget med at snyde dig selv og fortsætte, fordi du nu er i gang. Hvis dit hjem så ud som mit, lover jeg at 5 minutter Hver. Eneste. Dag. lynhurtigt vil gøre underværker. Ikke den første eller anden dag, men den tredje dag, ser du en forandring. Prøv det selv.

Dermed Dana Whites Regel nr 2: Do a 5 minute pick up every day.

Divide your cleaning routine

Del din rengøringsrutine op. Gør ikke hele huset rent lørdag formiddag. Det er ikke til at overskue og helt ærligt, hvorfor gøre rent på en lørdag. Lørdag er til ting, du elsker. Del i stedet din rengøring op i rengøringsrutiner. Tør støvet af på tirsdage, gør badeværelset rent på onsdage og støvsug og vask gulvene på fredage.

Lad den pågældende rengøringsrutine være din fornemmeste opgave på den pågældende dag, men kun den. Hvis du af en eller anden grund alligevel ikke når den. Så drop den. Ikke noget med at rykke den til dagen efter, som så pludselig bliver en dag med ophobninger af diverse rengøringsrutiner og dermed uoverskuelig. Drop den dårlige samvittighed og gør så det badeværelse rent næste onsdag i stedet. Jo bedre din rutine bliver, jo hurtigere bliver den, og du opdager pludselig, at du også lige snupper spindelvævet i loftet, eller at du pludselig sorterer et badeværelsesskab. Jo, den er god nok.

Så Dana Whites regel nr. 3 er: Divide your cleaning routine.

Jamen skal de andre i huset ikke hjælpe?

Jo, selvfølgelig skal de det.

I hear you Sister, men begynd med dig selv. Det smitter.

Hvis det stik mod forventning ikke smitter, har du helt sikkert et andet overskud til at invitere/tvinge familien til at være med, når dine egne rutiner er på plads. Jeg får som regel mine curling unger til at bevæge sig, når jeg siger, det er tid til ‘a five minute pick up’. Det er alligevel noget af en bedrift.

Jeg har virkelig fået mange gode fif af Dana White og jeg kan sagtens skrive endnu flere indlæg om dem. Det gør jeg måske også, men det er onsdag i dag, og badeværelset venter.

God fornøjelse med podcasten og måske de nye rengøringsrutiner.

KH Sab

Ps. Hvis rengøringen kører for dig, men du har for mange ting, bør du måske læse dette indlæg.

relaterede indlæg

kommenter endelig.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *