Sådan forvandler du nemt din gårdhave

Sidste forår mødte min veninde, Anne, mig med en udfordring. Hun havde brug for en forvandling af sin gårdhave. Hun var træt af den. Den var grå, kedelig og uoverskuelig at komme i gang med trods de beskedne 60 m2, den cirka målte. Anne havde brug for hjælp til en forvandling. Hun ønskede sig en gårdhave med kulør.

Pallerammer i sort
Gårdhave

Annes gårdhave.

En gårdhave med kulør

Anne er langt fra grå. Man ser hende sjældent i den nordiske gråsorte uniform som så mange kvinder inklusive mig selv altid ender i. Nej, Anne står ved sine farver, hvor særligt en farve træder i karakter. For Anne er sort nemlig pink. Pink var derfor essentielt, og over et par uger fik vi sporet os ind på, hvordan hendes gårdhave skulle optimeres. Anne og jeg blev enige om at fortsætte den stringente stil på huset ved at tilføje kvadratiske højbede af sortmalede pallerammer samt sorte kvadratiske krukker. Til gengæld måtte Anne plante sine højbede til med farverige stauder i pink, fylde nogle af krukkerne med farverige sommerblomster og forlænge de lyse sommeraftener med kulørte lamper. Det var planen.

Kulørte lamper i Annes gårdhave.
Lanterner med pink lys

En gårdhave med frugttræ

Anne sukkede dog efter mere. Hun efterspurgte frugttræer, selv om egentlig havde opgivet sine drømme om frugttræer i den relativt lille gårdhave. Det er dog min overbevisning at alle med have har plads til lige præcis det, de har brug for. Jeg foreslog hende derfor, at vi tog en belægningssten op og plantede et dværgæbletræ i midten af haven. På den måde har hun udover frugt til efteråret også altid et træ til årstidernes pynt som juebelysning, påskeæg og pigernes Hamafigurer.

Dværgæbletræ

Stedsegrønt i krukkerne

Udover farverige blomster i haven lokkede jeg Anne til at plante buksbom i nogle af sine krukker samt blandt stauderne i højbedene dels for at skabe orden i blomstervildnisset og dels for at tilføje gårdhaven stedsegrønt, som gør haven spændende at se på hele året rundt. Jeg opfordrede Anne til at klippe sine buksbom i stringente kvadratiske eller runde former, så de altid fungerer som rolige momenter i gårdhaven.

Stedsegrøn i krukkerne

Resultatet blev en gårdhave med pink og kulørte lamper fremfor den trætte, lidt grålige opholdsplads gårdhaven desværre var blevet til. 

Annes gårdhave før forvandlingen

Annes have før forvandlingen

Sådan får du stilen

 • Ryd op. Ryd gårdhaven for alt der, der i princippet ikke hører til i den. Sæt cyklerne i skuret. Læg legetøjet i sandkassen og fjern det, der ikke umiddelbart minder om ting, der bør være i en gårdhave.
 • Invester i ens krukker eller i krukker i samme stil. I Annes gårdhave fed valget på sorte og det holder hun sig til. Undgå at lade dig lokke af tilbud på finurlige krukker i NETTO. Udtrykket bliver for rodet.
 • Lad dig ikke lulle hen i overbevisninger om, at ting ikke kan lade sig gøre. Anne havde droppet tanken om at få sig et frugttræ, men det kunne sagtens lade sig gøre. Spørg, inden du giver op. 
 • Hold alt træværk i samme farve. Pallerammerne havde Anne fundet hist og pist og selv malet inden vi gik i gang. Hun malede dem i samme farve som resten af træværket omkring huset og det samme gjorde hun ved sandkassen, der nu er flot integreret i gårdhaven. 
 • Plant stedsegrønt eller grønne stauder i de fleste af dine krukker. På den måde sikrer du, at din gårdhave er grøn hele året samtidig med at du sparer penge. Læs eventuelt dette indlæg, hvor jeg giver nemme tips og tricks til en opdatering af terrassen.

Rammerne var lagt i Annes gårdhave. Hun skulle blot have et lille skub på vejen. Det tog os en dag sammen at forvandle gårdhaven. Så hurtigt kan det virkelig gøres. 

KH. Sabrina

PS. Hvis du mangler hjælp til din gårdhave er du meget velkommen til at kontakte mig.

relaterede indlæg

kommenter endelig.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 Kommentér her

 • SVAR

  Det er sjovt at tænke over hvor lidt der egentlig skal til før det virker meget mere indbydende! Det ser super godt ud 🙂

  • SVAR

   Hej med dig.
   Ja, der kan hurtigt ske en forandring.
   Kh Sab