Sensommerlæsning, ‘Shotgun Lovesongs’ af Nicholas Butler

Photocredit

(Indeholder affiliate link)

Mennesker har affærer på kryds og tværs her i livet, ikke (kun) kærlighedsaffærer forstås, men affærer på kryds og tværs af interesser. Nogle mennesker har en stilaffære, andre en haveaffære og min fætter er én af dem, jeg har en good-reads-affære med. Jeg plejer ganske enkelt, at synes om de bøger, han anbefaler mig.

For et par år siden anbefalede min kære fætter mig Shotgun Lovesongs af Nickolas Butler. Jeg noterede mig hans anbefaling, men glemte alt mellem bleer og småbørnsliv. Sidste sommer hørte jeg en udsendelse om forfatteren på P1, hvor begejstringen tilsyneladende ingen ende ville tage. Denne sommer fik jeg endelig bogen bestilt hjem fra Amazon.com til ferien og var solgt efter blot de første linjer:

”We invited him to all of our weddings; he was famous. We addressed the invitations to his record company’s skyscraper in New York City so that the gaudy, gilded envelopes could be forwarded to him on tour – in Berut, Helsinki, Tokyo. Places beyond our ken or our limited means.”

Sådan – en smule gådefuldt – introduceres vi for én af romanens fem hovedpersoner. Ham de alle venter på og fascineres af, men hvis livs bagside, vi og de kommer til at forstå som plottet skrider frem. De er fem. Fem venner fra small town Little Wing, Wisconsin der alle giver deres besyv på hinanden, hinandens liv og de små samt den ene store konflikt, der truer deres venskab. Frem og tilbage beskrives, via vekslende synsvinkler, episoder fra deres barndom, deres ungdom og deres liv som langs af sted etablerer fantastisk komplekse figurer på godt og ondt. Jalousi, mindreværd og ensomhed beskrives på ny gennem karakterernes gøren og laden som orologi replica en kontrast til deres fælles barndomsland og det stille liv på landet, der på den anden side hyldes med fintfølende beskedenhed. Ingen kan nogensinde fuldstændigt frigøre sig selv fra sine rødder, sådan er det.

Jeg åd bogen på en uge og efter de første sider ramtes jeg af en art vemod, som jeg altid gør, når jeg får fornemmelsen af, at jeg har fået fat i en rigtig god bog. Vemod fordi, at jeg ved, at det fantastiske univers, jeg er ved at blive en del af desværre ender på sidste side.

Shotgun Lovesongs placerer sig smukt som én af de bedste bøger jeg nogensinde har læst. Den fortjener en fremragende, fremtrædende plads i bogreolen.

Læs den for dævlen! Den findes selvfølgelig på dansk og kan købes til intet mindre end 49.95 kr lige hér.

Kærligst

 

relaterede indlæg

kommenter endelig.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *