SquashAmok og en køkkenhave på hæld.

Det var so-so med afgrøderne i den køkkenhave jeg fik arrangeret mig i foråret, men det var bestemt win-win med squashplanterne. De gik squashAmok.

Jeg fik lyst til en køkkenhave i foråret og den lyst fik jeg hurtigt indfriet ved hjælp af nogle pallerammer, noget ukrudtsdug og en masse muld og flis. Du kan se, hvad jeg gjorde lige her.

Jeg satte blandt andre afgrøder som ærter, hestebønner, kartofler og ikke mindst squash. Jeg forsøgte mig også med jordbær og gulerødder, dog uden større succes.

Retrospektive refleksioner over køkkenhaven

  • Kartoflerne satte jeg i spande. Det blev til en enkelt lille grydefuld pr. spand. Små fine nye kartofler. Men få.

Retrospektive refleksioner: sæt spandende i krukker, så de beskyttes mod alt for hurtig udtørring af solen. Jeg havde svært ved at følge med til at vande hyppigt nok, særligt fordi… jeg generelt har svært ved at vande hyppigt nok. Krukker kan lindre på den forglemmelse.

  • Ærter og hestebønner var en succes. De var nemme at håndtere, der var masser i en lind strøm, men for få hvis de skulle have indgået i større retter. Det blev i stedet til små havesnacks og lidt til madpakkerne.

Retrospektive refleksioner: Giv dem mere plads og sæt flere planter, hvis de virkelig skal indgå som et frugal-element i madbudgettet.

  • Jordbær – glem det. Det blev en joke. Rundt regnet delte vi tre jordbær med en solsort. Nok mest hyggeligt for solsorten.

Retrospektive refleksioner: Drop jordbær. Brug pladsen til noget andet. Find i stedet den nærmeste jordbær-bonde og pluk dem selv med ungerne. Så støtter du ham og de gode barndomsminder. I minderne forsvinder ryg-og knæsmerterne.

  • Gulerødderne var en joke. Jeg kunne trække en enkelt papirstynd barbie-gulerod forholdsvist sent på sommeren. Jeg spiste dog tilpas mange søde danske friske gulerødder i løbet af sommeren til, at jeg har bestemt mig for, at gulerødder næste år skal lykkes for mig.

SquashAmok

Squashplanterne gik squashAmok. Fuldstændig og aldeles. De skulle lige i gang, bevares, men så fik de fat. Jeg satte squash i krukker og i en palleramme, men dem i pallerammen havde bestemt de bedste vilkår.

Retrospektive refleksioner: Squashplanterne kræver plads. De bliver kæmpe store. Næste år sætter jeg en squashplante pr. kvadratmeter. En squashplante går squashAmok, så der kræves ikke mange planter i en køkkenhave. De vokser helt utroligt hurtigt, og kan derfor blive meget store. Det er selvfølgelig sjovt, men skallen bliver hård og knap så lækker at tygge i, så pluk dem før.

Når det så er sagt, er der virkelig mange retter squash kan indgå i.

De kan rives og blive en del af kødsovsen til Spaghetti Bolognese eller lasagne.

De kan skæres i tern, steges med løg og karry. Overhældes med boullion. Blendes og blive til suppe.

De kan ristes i skiver på panden.

De kan rives til squashkage

De kan rives til squashboller

De kan farseres

De kan spiraliseres til squashghetti

De kan indgå i salater

De kan rives og fryses til senere brug.

Gå squashAmok.

Kh Sab

relaterede indlæg

kommenter endelig.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *